Симеон Сакскобургготски коментира мораториума върху имотите на царската фамилия, наложен от

...
Симеон Сакскобургготски коментира мораториума върху имотите на царската фамилия, наложен от
Коментари Харесай

Симеон Сакскобургготски: Не искат да ме оставят да си умра спокойно

Симеон Сакскобургготски коментира мораториума върху парцелите на царската фамилия, натрапен от Народното събрание. Той не крие обидата си, споделя в изявление за.

" Нещо напълно незаслужено, измислено, което 12 година да ме тормози. Което е безусловно срещу всевъзможни права и други приказки, които толкоз елементарно се вадят в някакъв миг. Но да кажат на човек, че не може 12 години и нещо към този момент да се разпорежда с имуществото си, е незаслужено. И даже в юридически смисъл също, тъй като един парламент не може да наложи на един субект мораториум. А си остана 12 година, тъй като има постоянно други цели ", споделя Сакскобургготски.

Наследникът на българския трон напомня, че съдът в Страсбург си сподели думата и " в този момент ще би трябвало да се разиска какви са ходовете ".

" Не желаят да ме оставят да си умра умерено. Продължават да ме тормозят. 12 години не можеше ли да има самодейност и да в профил този мораториум?! ", признава той кое го мъчи най-вече.

" Ние сме били по напълно различен метод възпитавани, с правила и какво ли не. 1946 година ни конфискуваха всичко - Бога ми, това държавно ли беше, да си го конфискува страната?! Само това, като режисура, е задоволително всеки рационален човек да си каже - чакай, значи това е било частно. А не да се мъдрува, да се пояснява. Държавата да наема външни юристи, на които да заплаща милиони за тези каузи, вместо да си употребяват юристите в министерствата... Толкова ми е погрешно да ме тормозят по този метод. Не знам защо, само че това е ", изповядва още Симеон Сакскобургготски.

По тематиката за участието на Република Северна Македония в Европейски Съюз да се мисли прагматично, без червени линии, изключително на фона на това, че в чужбина не ни схващат казуса със Скопие. Тази теза развива Симеон Сакскобургготски. " Аз помня доктор Желю Желев, светла му памет, беше първият, който призна Република Македония тогава. Значи към този момент имаме доста положителен казус. Сега, в подобен миг за Европа, е в действителност доста значимо да дадем ход на тези две страни. Така че би трябвало да се откри прагматичното.

" Мисля, че както всеки проблем, и този има решение. Стига да се откри положителната воля. И най-много - да няма по този начин безапелационни червени линии. А умерено, с неизменност, само че да вървят нещата напред. Понеже към този момент има хора, които може би недоразбират в чужбина. И ни показват българите, като като че ли се възползваме за прочут напън с нашата позиция по отношение на опциите на двете въпросни страни да влязат в Европейски Съюз. Това не е най-хубавата реклама за България или за мнението, което имат за нас в Брюксел. И с това би трябвало да се съобразяваме.

Колкото до историята и всичко... Бог знае, че аз, като цар, приказвам с едно известно право и опит, тъй като съм осведомен доста добре с нашата история ", разяснява Сакскобургготски. Бившият министър председател поддържа акцента, подложен от настоящия върху инфраструктурата и основаването на 5 работни групи с Република Северна Македония. " Мисля, че в последна сметка ще се откри решение, тъй като за Северна Македония и Албания е основно да влязат в Европейски Съюз. Имат желанието и държат за това.

Симеон Сакскобургготски разяснява, че не стои на тезата да отстъпим от позицията си, само че прави ангажимента: " Мисля, че засегнатите страни би трябвало да намерят метода, по който да се съобразят с моментите, които ги разделят, само че в същото време да видят, че в случай че всеки твърдо и безкомпромисно си отстоява позицията, не може да се напредва в договарянията.

Според него ползите би трябвало да се пазят и от двете страни, само че с естествен звук и разговор. Убеден съм, че ще се реализира. Но без такива гръмки изявления и ултиматуми. Защото това са от 19-и век способи. А в 21-ия век, и към този момент в Европейски Съюз... Ролята на България да вземем за пример да помогне на тези две страни със своя опит, по какъв начин да затворят преговорните глави за участие - това е толкоз значима роля и ще остане в историята. Жалко е и от двете страни да има блокиране ", разяснява Сакскобургготски.

" Във всичко би трябвало да се търси баланс ", разяснява Сакскобургготски напрежението сред НАТО, Запада и Русия, и отражението му върху България.

" Къде са ползите на България? И къде сме, в случай че погледнем географията и историята? Знаете ли, ще кажа нещо, което може би ще прозвучи неучтиво, само че имам усещането, че в някои страни или среди на Запад - за хората Русия е Путин. С цялото ми почитание към президента Путин, Господ да му даде дълги години, но Русия си е там и ще си остане. И е голяма страна, големи запаси. Сега, с опрощение, да се путинизира Русия, не си коства. Толкова е... съвсем детинско като размишление ", безапелационен е Сакскобургготски.

Според него " би трябвало да се гледа с надалеч по-прагматичен метод и с доста повече вероятност. Отколкото единствено тъй като някой решил да подлага на критика президента Путин. И тогава към този момент Русия и Путин са едно и също. Малко по-сериозно! И тук, в България, също такива гласове се чуват. А аз постоянно просто виждам в интереса на страната и мисля, че има метод, по който да се отнасяме по-разумно. Имаме толкоз и сродни неща ", разяснява някогашният министър-председател.

Бившият министър председател споделя, че е " хубаво, че има държавно управление ", тъй като цяла една година си е отпътувала. Той счита, че въпреки всичко би трябвало да му се даде заем на доверие от най-малко 100 дни, а не незабавно да се нападна и отхвърля.

" Защото никой не е роден политик или квалифициран за всичко ", вмята Сакскобургготски. Той насочва съвет към четворната коалиция да не си приказва през медиите или с " високоговорители на улицата ", а да води пряк разговор.

" Същевременно и методът, по който да се разискват - на четири, шест или колкото щете очи може да се беседва, даже да има разнообразни отзиви или пък напряко словесни конфликти, само че то си остава в кръга на обединението. " Дали тройна, или повече, обединението е тъкмо това - слагат се едни цели, които обединението желае да реализира. И оттова към този момент всеки отстъпва по малко или гледа да се контракти. Това не е пазарлъци, както доста хора си фантазират и се пробват да дамгосат една коалиция. Навсякъде е по този начин ", разяснява от позицията на опита си в тройната коалиция някогашният министър председател.

Симеон Сакскобургготски споделя още, че при диалозите му с непознати посланици отзвукът от новата власт е, че " вярата е България да се оправи със своите проблеми и провокации като член на Европейски Съюз ".

Симеон Сакскобургготски признава още, че освен е имунизиран, само че си е поставил и бустерна доза.

" И бустизиран, и всичко, което може. Вярвам в науката. Пък и логиката - като виждам хора, които толкоз се съпротивляват или не имат вяра на здравните управляващи. Не знам. Хубаво, всеки има право, само че във всичко това има и доза егоистичност. Дали ти харесва, или не - това е ", изрича мнението си по отношение на конфликта на настроенията в общество " срещу " и " за " имунизациите. На въпроса по какъв начин гледа на нежеланието на българина да се имунизира, царят споделя: " Лично скърбя, става ми погрешно. Но в случай че теглим чертата - Португалия, която е с 80% имунизирани, продължава да има доста висок брой инфектирани. Не сме и най-, най-, несъмнено има и други страни, само че в Европейски Съюз сякаш... Но недоверието е наша линия в действителност - към властта постоянно да си имаш по едно мислено, без значение коя е властта, кой я извършва или я държи. Вместо да си помислиш, че тия, които ръководят, са за тебе, твои хора. А не някакви си демони. Аз съм пострадал и зная какво е. Особено по-късно.

Саксборугготски разяснява и митинга против зеления документ, проведен от Възраждане.

" Съвсем обикновено е всеки да стачкува. Но на тази тематика към този момент... Лошото е, че излиза по този начин и в чужбина, и хората се питат ние какви сме. Трябва постоянно да има едно око към света - за какъв имидж и каква визия си вършат за България. Но това си е либерален развой, дето се вика. Докато е нещо спокойно и умерено, а не да се екзалтират хората... Намерих доста за подходящо обстоятелството, че самата полиция реагира доста умерено и съответно. Не знам за какво толкоз го вземат драговолно едни, или се активизират други. Това е разумно при такива условия ", споделя Сакскобургготски.

И продължава с образец: " Видяхме какво се случи при КСНС. Логично е, в случай че може да се предотврати по някакъв метод - дал Господ да има документ. Дали се назовава зелен паспорт, или не - значимо е да има гаранция. Не единствено за депутатите, само че за всички, които работят в Народното събрание, за цялата машина. Има хора, които мислят, че това е нещо, което ги лимитира и им се постанова. "

Саксборугготски утвърждава и въвеждането на бонуса от 70 лв. за пенсионерите, в случай че се имунизират. " Четох, че желаят да вкарат това за пенсионерите. Това е хубава самодейност. Насърчава, пък и си има заплащане в положителния смисъл на думата. И на процедура е за обществото - за вас, за мен, за който и да било ", счита експремиерът.

Наследникът на цар Борис Трети не подминава и тематиката за мораториумите - и за цените на електричеството, и за неговите парцели.

" Всяко държавно управление си има вижданията, експерти и специалисти. Но някои мораториуми може да излязат скъпо, други може би пък да е тъкмо удачната мярка ", разяснява внимателно той замразяването на цените на тока от Народното събрание.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР